Létezhet, hogy az éves hízási mennyiség akár 70-80%-át is karácsony napjaiban szenvedjük el? Bizony, így van! Az ünnepek alatt megemelkedett kalóriabevitel általában pihenéssel, tespedéssel, csökkent energia felhasználással jár. Ez pedig valóságos keltetője a zsírsejteknek.

Az Egyesült Államokban élő városi legenda szerint az amerikai lakosok az ünnepek alatt átlagosan 2,27 kg súlyt kapnak magukra, melynek leadása alaposan feladja a leckét legtöbbjük számára. Valóban ekkora hatása lenne az ünnepi falatozásnak? Van valami nyomasztóan hízlaló a karácsonyi bejgliben?  Hogyan is hízunk valójában? Milyen hatással van a karácsonyi nagy zabálás a zsírdepóinkra és mennyire vagyunk képesek később megszabadulni tőle?

Ezekre a kérdésekre keresett választ egy amerikai tanulmány, melyben 195 felnőtt súlyát mérték hónapokon keresztül, a karácsonyi időszak előtt, közben és után. A vizsgálatból kiderült, hogy a karácsonyi hízás mértéke lényegesen kisebb a legendás 2,27 kg-nál és átlagosan mindössze 0,37 kg-nak felel meg.  Ez a megnyugtató eredmény azonban mindössze egy matematikai átlag, és bizony sokunknak hamis önbizalmat ad. Lessünk be kicsit a számok mögé!

A nyugati, civilizált felnőtt lakosság közel felét érinti a túlsúly vagy az elhízás valamilyen formája. A világ felnőtt lakosságának 39%-a túlsúlyos és 13%-a súlyosan elhízott.

Azt is fontos tudnunk, hogy a hízás üteme életünk során nem egyenletes:  vannak kitüntetetten fogékony periódusaink, amikor különösen hajlamosak vagyunk súlyt felpakolni. A serdülőkor, a terhesség, a mid-life krízis és a férfiak esetében a nősülés is sokszorosára növelheti az elhízás rizikóját.

Az amerikai felnőttek évente átlagosan 0,2-0,8 kg testsúlyt pakolnak fel magukra, mely fényében a fentebb említett a 0,37 kg-os karácsonyi hízás már nem is tűnik elenyészőnek! Létezhet, hogy az éves hízási mennyiség akár 70-80%-át is karácsony napjaiban szenvedjük el? Bizony, így van! Az ünnepek alatt megemelkedett kalóriabevitel általában pihenéssel, tespedéssel, csökkent energia felhasználással jár. Ez pedig valóságos keltetője a zsírsejteknek.

A fenti ábra a vizsgálatban résztvevő közel 200 önkéntes testsúly gyarapodását mutatja a karácsonyi ünnepeket megelőző időkben, az ünnepek alatt, valamint az ünnepek után. Jól látható, hogy a teljes súlygyarapodás dereka az ünnepekre esik, amit a januári tradícionális diéta csak alig képes kompenzálni.

A fenti ábrából is látható, hogy a zsírsejtek nem olvasták a Robin Hoodot, és roppant igazságtalanul bánnak a rájuk bízott javakkal. A jelentős mértékű hízás (több mint az éves átlagnak tekintett 2,27 kg) sokkal nagyobb arányban érinti az eleve elhízottakat, mint a szimplán túlsúlyosokat vagy a normál testsúlyúakat. Az eleve túlsúlyosak közel ötöde a karácsonyi ünnepek heteiben képes elraktározni a teljes éves hízási “keretét”.

A kutatók igyekeztek további rizikófaktorokat is azonosítani. A hízás mértékét összevetették olyan tényezőkkel, mint a stressz, depresszió, éhség, mozgás, dohányzás és a bulik száma. Érdekes módon mindössze két tényező, az éhség és a fizikai aktivitás mutatott összefüggést a hízással, az viszont igen látványosat.

A fenti adatokból láthatjuk, hogy az inaktivitás, a fotelben pihegés akár 3-szorosára növeli az elhízás várható mértékét, míg az aktív mozgás akkor is súlycsökkenéshez vezet, ha a karácsonyi sütemények is elfogynak.

Bár a XXI. század leszámolt az éhínséggel, az éhség egyre növekvő hatással van testünkre. A kevésbé éhes típusok láthatóan nem érintettek az ünnepi elhízásban, míg a könnyen megéhezők az átlagos gyarapodás akár 2,5-szörösét is felpakolhatják.

Ha tehát éhezős típus vagy, vagy már eleve rendelkezel súlyfelesleggel, esetleg tradícionálisan a kanapén töltöd a karácsonyt, akkor reális a veszélye, hogy már januárra felszeded a 2-3-szorosát annak a zsírtömegnek, amit kortársaid az egész év alatt.

 

Ha mindezt megelőznéd és a karácsonyi hangulatot sem szeretnéd feláldozni az egészséged oltárán, akkor a következő cikk tanácsai biztosan érdekelni fognak!

Addig is kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!

Elérhetőségünk: sportdiagnosztika@synlab.com

 

Forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4336296/
FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!