Az élet olyan, mint a biciklizés. Ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod – mondta Albert Einstein, Nobel-díjas német elméleti fizikus, majd felszállt kerékpárjára, hogy a héten már harmadszor tekerje körbe a Princeton Egyetem közelében működő tudományos magánintézetet.

Ha a fent említett tekerésre nincs is történelmi bizonyíték, a kerékpározás jótékony hatásaira és előnyeire több is van, ezeket szedtük össze.

Milyen előnyei vannak a bringázásnak?

Sokan használják autó, tömegközlekedés helyett a környezettudatosság fontossága miatt.  A városi, kertvárosi forgalomban gyorsan és rövidebb úton elérhetjük a célunkat. Nem rongálja az utakat, nem éget benzint, csak energiát. Egy jó kerékpár olyan, mint egy csendes társ az utazásban, amivel bárhol parkolhatsz – parkolójegy nélkül!
Mint munkába járó eszköz, sokak számára nagy segítséget jelent a reggeli-délutáni stressz elkerülésében, illetve levezetésében.
Emellett akár csak egy hétvégi kikapcsolódáshoz is nagyon jó kellék lehet. Viszont ne csak, mint használati eszközt említsük meg a kerékpárt.
Legfőképp a szervezetre gyakorolt pozitív egészségügyi hatása miatt ajánljuk.

A kerékpározás előnyei a szervezet és a testünk szempontjából:

A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban.

Ezen hatások eredőjeként a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget és a szervezet fizikai teljesítőképességét.
Fogyni vágyóknak kifejezetten ajánlott, hiszen több kalóriát lehet égetni vele, mint egy konditermi edzésen. A túlsúlyra és ízületi problémára is jó megoldás lehet, mert kerékpározás közben nincsenek annyira igénybe véve a végtagok, mint a legtöbb mozgásforma során.

Biciklizés közben zsírt égetünk, erősödik az izomzat és javul az állóképesség. A szív és a tüdő jól működésében is szerepe van. Bizonyított tény, hogy csökkenti a szívinfarktus kialakulását is.
Az aktív életmód és a rendszeres testmozgás egyik bástyája, amely erősíti az immunrendszert, így jobban védve vagyunk a ma nagyon aktuális fertőzések és vírusok ellen!

Minden sportnak megvannak a maga előnyei, pozitívumai. De miért ne választanánk olyat, ami ezek mellett kikapcsol és szórakozás is lehet számunkra? Ami nem csak a testet, szervezetet erősíti, de lelkileg is feltölt? Mindegy, hogy alakformálás, kalóriaégetés, izom felvétel miatt szeretnél sportolni, a hangsúly a rendszerességen van.

Nem szeretnénk tudományos magasságokba emelkedni a biciklizés jótékony hatásaival kapcsolatban csupán arra bíztatni kisgyermeket, felnőttet és nagyszülőt egyaránt, hogy pattanjon fel a kétkerekűre, sportoljon, tegyen minden nap az egészségéért és tekerjen!

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!