Visszatérés a sportba – koronavírus után – 1. rész

Az elmúlt időszakban egyre többen estek/esnek át koronavírus-fertőzésen. Van, aki tünetmentesen, van, aki enyhe, van aki pedig súlyos tünetekkel vészeli át ezt az időszakot. Fontosnak tartjuk felhívni a szabadidős és profi sportolók figyelmét arra, hogy bármilyen erősségű tüneteket is tapasztaltak a betegség során, a sportba való visszatérés előtt bizonyos dolgokra ügyelniük kell ahhoz, hogy újra problémamentesen sportolhassanak.

A koronavírus fertőzés alapvetően az idősebb korosztály tagjait veszélyezteti, ugyanakkor megjelenése nagy aggodalmat keltett a sportolók és sportszakemberek körében is. A vírus okozta szövődmények teljes körét még nem ismerjük, azt azonban tudjuk, hogy a sportolókat számtalan veszély fenyegetheti, még hónapokkal egy tünetmentes fertőzést követően is.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, milyen szövődményeket okozhat a COVID-19, milyen jelekre célszerű odafigyelnünk és miként valósítsuk meg a fokozatos visszatérést a sportoláshoz.

  • A COVID-19 tünetmentes változata éppúgy veszélyes a sportolók számára, mint a tünetekkel járó, éppen ezért nagyon fontos az egészségügyi kontroll.
  • A sportolók esetében a koronavírus kardiológiai következményei a legveszélyesebbek. A sportoláshoz való visszatérés előtt feltétlenül vegyünk részt kardiológiai kivizsgáláson.
  • A fertőzésen átesett sportolók speciális Post-COVID laborcsomag segítségével felmérhetik, hogy a fertőzés járt-e laborban is látható következményekkel, érintette-e a szívizomzatot, illetve van-e visszamaradt gyulladás.
  • Az amatőr sportolók számára a sportba való visszatérés egy legalább 5 hetes folyamat, melyben követni kell az OSEI és a nemzetközi szakmai szervezetek ajánlásait.
  • A laborvizsgálat mellett a kardio-kontroll segítséget nyújt a pulzus követésében, a maximális pulzusszám kontrollálásában és a nem megfelelő pulzus csillapodás felismerésében.
  • A nyugalmi pulzus és HRV értékek már olcsó mellkaspántok segítségével is jól vizsgálhatók. A magas nyugalmi pulzus és a beszűkült HRV fontos alarmírozó tényezők az amatőr és az élsportban.

 

Extrapulmonáris szövődmények

A koronavírus egy adott fehérje kulcsot hordoz a felszínén (Spike protein), mely képes őt beengedni minden olyan sejtbe, mely kulcshoz illő zárat (ACE2 receptor) hordoz a felszínén. Sajnos, ez a receptor sokféle sejt felszínén megtalálható, így a vírus nem csak a légzőhám sejtjeit támadja meg.

A fenti összefoglaló ábra jól mutatja, hogy az említett érfal károsodás és fokozott vérrög képződés miatt szinte minden szervünk és szövetünk veszélybe kerülhet. Egyes klinikai vizsgálatok szerint a fertőzésen átesettek 20-30%-nál találtak vesefunkciós eltéréseket, 20-30%-nál olyan eltéréseket, melyek akut szívizom károsodásra utalnak, több mint 30%-nál valamilyen mértékű idegrendszeri zavart és pszichiátriai rendellenességet. Ezek a faktorok külön-külön is rendkívül érzékenyen érinthetik a sportolók teljesítményét és visszatérését a sporthoz.

A legnagyobb kockázatot azonban egyértelműen a szívizom károsodása jelenti. Ennek kockázatát több tanulmány próbálta felbecsülni, igen eltérő, de minden esetben aggasztó számokkal.

A fertőzést követő szervi elváltozások, a szívizom és az érfal károsodása, valamint a fokozott vérrög képződés laboratóriumi vizsgálatokkal jól követhetők.

A szívizom károsodást jelző emelkedett Troponin-I értékek általában együtt emelkednek egyéb gyulladásos biomarkerekkel (Interleukin-6, CRP, ferritin, D-dimerleukocita szám). A vér troponin koncentrációja láthatóan összefügg a rosszabb prognózissal és az emelkedett mortalitással.

 

Sportolók

A sport nagy terhelést ró a keringésre és a légzésre. Intenzív futás közben oxigén fogyasztásunk könnyen 10-szeresére emelkedhet, keringésünk aktivitása (perctérfogat) könnyen 4-szeresére emelkedhet, még mielőtt elérnénk maximális teljesítményünket.

Ennek köszönhetően minden olyan károsodás, ami akár minimális mértékben is érinti a szívizom, az érfal vagy a gázcserében résztvevő sejtek működését, edzés hatására fokozott kockázatot jelent.

A sportolók szervezete erős, keringésük edzett, így sok esetben nem észlelik az enyhe szövődmények jelenlétét. Hazai és nemzetközi vizsgálatok emelkedett troponin szintet, tehát szívizom károsodásra utaló jelet találtak teljesen tünetmentes, fertőzésen átesett sportolóknál is. Amennyiben ezek a sportolók aktív gyulladásos állapotban újrakezdik a sport tevékenységet, további, sokkal súlyosabb szövődmények várhatók, melyek adott esetben nem visszafordíthatók.

 

Hamarosan a további témaköröket is bővebben kifejtjük. Jövünk a 2. résszel! Addig is, kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!

Elérhetőségünk: sportdiagnosztika@synlab.com

FIGYELEM! A Nagy Sportágválasztó - A SPORT NAPJAI rendezvénynév VÉDJEGYOLTALOM alatt áll. A rendezvénynév részbeni vagy egészbeni jogosulatlan használója védjegybitorlási vétséget követ el!